Povestea

crama rotenberg sepia

Cultivam 23 de hectare de vie aflata intre comunele Ceptura si Fantanele, plantate in majoritate cu Merlot (avem si putin Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon). Solul bogat in argile silicioase si conditiile climatice sunt foarte similare cu cele din Bordeaux sau Toscana, motiv pentru care vinurile Merlot obtinute in astfel de conditii  climatice sunt extrem de fructuoase, expresive si puternice. Plaiurile sunt recoltate separat, in functie de insorire, sol, clona si densitate de plantare . Vita este veche de peste 50 de ani, ceea ce confera strugurilor o calitate exceptionala, in detrimentul cantitatii. De altfel limitam productia de struguri la 6 tone pe hectar. Strugurii sunt culesi si selectionati manual, cei necorespunzatori fiind eliminati.

Am achizitionat o ruina in centrul comunei Ceptura de Jos, numita Crama Veche. Am reconstruit-o, readucand-o la viata. Aici, strugurii sunt fermentati separat pe plaiuri, astfel obtinem vinurile ”Single vineyard”.  Vinul rosu este fermentat in vase semi-deschise, cu caciula imersata. Samburii sunt mentinuti in caciula care nu este sparta (pigeage) si ca urmare se elimina cea mai mare parte a taninurilor rele, amare si ierboase. Cu toate ca este scump si neindustrial, acest procedeu confera vinurilor o finete deosebita, de neatins in “inoxuri”. Cele doua beciuri suprapuse permit un flux tehnologic gravitational in care vinul nu este agresat de pompe. Trecerea vinului din vasele de fermentare in butoaie si din butoaie in sticle se face sub influenta greutatii proprii, evitand filtrarea mecanica. Noi alegem singuri lemnul astfel incat sa nu aiba “albituri” (fibre albe, permeabile) sau carii. Lemnul este invechit cel putin 18 luni in vant si ploaie pentru a spala seva si o parte din taninii “tari”. In unele situatii, butoiul este ars in adancime, pentru a da un gust caracteristic vinului Rotenberg. Timpul si intensitatea arderii reprezinta secretul nostru. Vinul Rotenberg este invechit in butoaie noi si reinnoite timp de 12-24 de luni , in functie de continutul de tanini si de evolutia sa.

Vinuri

Fa-ne o vizita

Noutati