choose language: romana romana | english english
Menestrel Merlot | Rotenberg Merlot | Ceptura | Cramele Rotenberg
Merlot | Psalmi | Cramele Rotenberg
Prima pagina > Despre noi

Cramele Rotenberg

Cramele Rotenberg
Dupa o indelungata cariera internationala in domeniul retelelor de calculatoare si a telecomunicatiilor, am decis sa ma dedic in exclusivitate vinului de exceptionala calitate si am infiitat Cramele Rotenberg. Pentru a face vinuri cu adevarat "mari", toate elementele care influenteaza calitatea vinului si anume strugurele, fermentarea si butoiul in care se matureaza vinul se afla sub controlul nostru. Am obtinut asfel vinuri rosii seci de "lumea veche" de mare subtilitate.

Strugurele

Strugurele
Cultivam 23 de hectare de vie aflata intre comunele Ceptura si Fantanele. Via este plantata in mare majoritate cu Merlot. Solul bogat in argile silicioase (montmorillonit si smectit) conditiile climatice sunt foarte similare cu cele din Pomerol si Saint Emillion, Bordeaux. Vinurile Merlot obtinute in astfel de conditii litho-climatice sunt extreme de fructoase, expresive si puternice. Plaiurile ("terroirs" in franceza), sunt recoltate separat, in functie de insorire, sol, clona si densitate de plantare . Vita este in mare majoritate veche de peste 40 de ani, ceea ce confera strugurilor o calitate exceptionala, in detrimental cantitatii.. De altfel limitam productia de struguri la 5 tone pe hectar. Strugurii sunt culesi si selectionati manual, cei necorespunzatori fiind eliminati.

Crama gravitationala

Crama gravitationala
Am achizitionat o ruina in centrul comunei Ceptura de Jos, numita Crama Veche. Am reconstruit-o, readucand-o la viata. Strugurii sunt fermentati separat pe plaiuri, fiecarui plai fiind-ui potrivita drojdia optima. Vinul rosu este fermentat in vase semi-deschise, cu cu caciula imersata. Samburii sunt mentinuti in caciula care nu este sparta (pigeage) si ca urmare se elimina cea mai mare parte a taninurilor rele, amare si ierboase. Cu toate ca este scump si neindustrial, acest procedeu confera vinurilor o finete deosebita, de neatins in "inoxuri". Cele 2 beciuri suprapuse permit un flux tehnologic gravitational in care vinul nu este agresat de pompe. Trecerea vinului din vasele de fermentare in butoaie si din butoaie in sticle se face sub influenta greutatii proprii. Evitam filtrarea mecanica. Vinul nostru este limpezit cu albumina din albus de oua, atunci cand este necesar.

Butoaiele

Butoaiele
Gorunul romanesc este alaturi de gorunul francez si cel din tarile baltice materia prima cea mai buna pentru butoaie traditionale de 225 Litrii (barrique). Noi alegem singuri lemnul astfel incat sa nu aiba "albituri" (fibre albe, permeabile) sau carii. Lemnul este invechit cel putin 18 luni in vant si ploaie pentru a spala seva si o parte din taninii "tari". Butoiul este ars in adancime, pentru a da un gust caracteristic vinului Rotenberg. Timpul si intensitatea arderii reprezinta secretul nostru. Vinul Rotenberg este invechit in butoaie noi timp de 12-24 de luni , in functie de evolutia sa.





Menestrel Merlot | Ceptura | Cramele Rotenberg
created by  Openmind Concept - Web design, e-commerce, comunicare si strategie